Materiaalbeheer in SAM

Wat verstaan we onder materiaalbeheer?

Materiaalbeheer verwijst naar het beheer en de controle van materialen die worden gebruikt in een organisatie of productieproces. Het omvat het volgen van de voorraad, het plannen van de aankoop en ontvangst van materialen, het beheren van opslag en distributie, en het minimaliseren van verspilling. Effectief materiaalbeheer is essentieel voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het waarborgen van een soepele werking.

Belangrijke aspecten van materiaalbeheer omvatten:

1. Voorraadbeheer: Het nauwkeurig bijhouden van de hoeveelheid beschikbare materialen, het bepalen van de optimale voorraadniveaus en het bestellen van nieuwe materialen wanneer dat nodig is.

2. Aankoopplanning: Het plannen van aankopen op basis van de vraag, prijzen, levertijden en andere relevante factoren om ervoor te zorgen dat de organisatie altijd over de benodigde materialen beschikt.

3. Opslag en distributie: Het efficiënt organiseren van de opslagfaciliteiten, zodat materialen gemakkelijk toegankelijk zijn wanneer ze nodig zijn, en het zorgen voor een effectieve distributie binnen de organisatie.

4. Kwaliteitscontrole: Het waarborgen van de kwaliteit van ontvangen materialen en het nemen van maatregelen om defecte of ongeschikte materialen te vervangen.

5. Kostenbeheer: Het minimaliseren van kosten door bijvoorbeeld onderhandelingen met leveranciers, het verminderen van verspilling en het optimaliseren van processen.

Door goed materiaalbeheer kunnen organisaties efficiënter werken, kosten besparen en de klanttevredenheid verbeteren door ervoor te zorgen dat producten op tijd en van goede kwaliteit worden geleverd. Het gebruik van geavanceerde technologie, zoals automatisering en geavanceerde analyses, kan ook bijdragen aan een effectief materiaalbeheer.

 

 

Materiaalbeheer in SAM

Binnen SAM kennen we artikelbeheer en voorraadbeheer. 

Binnen artikelbeheer leg je vast welke artikelen (materiaal) je hebt. Binnen deze module leg je ook de vororaad vast van elk artikel. Hiermee is de basis gelegd voor je materiaalbeheer.

Met betrekking tot voorraad onderscheid verhuur zich duidelijk met verkoop. Omdat bij verhuur het materiaal normaal gesproken retour komt. Het is dus belangrijk dat je inzicht hebt in de voorraad in de tijd.

Krijg je een aanvraag op de binenndienst dan wil je in direct weten of het materiaal beschikbaar is ten tijden van de vraag bij de klant.

Hierin voorziet SAM Rental bij het aanmaken van een project. Je ziet direct op de orderregel of het materiaal beschikbaar zal zijn.

Kom je tekort dan kun je direct inkopen of inhuren. De leverancier staat als zodanig in relatiebeheer en is gekoppeld aan je artikel als inhuur of inkoop leverancier incl. artikelnummer van de leverancier en de prijs. Je kunt meerdere leveranciers koppelen om zo op elke gewenst moment te kunnen schakelen en de juiste leverancier in te zetten bij je logistiek uitdaging. Op die manier ben je dus op de juiste manier bezig met je materiaalbeheer.

Zodra de goederen binnen komen zul je de kwalitetiscontrole uitvoeren en de voorraad opboeken in SAM.

 

Materiaal- of Materieelbeheer

Technisch gesproken hebben we het hier over hetzelfde. De term Materieel wordt vaak gebruikt als het over zware goederen gaat. Bijvoorbeeld landbouwmachines of bouwmachines zoals hijswerktuigen.

Voor SAM maakt het niet uit, zwaar of licht materiaal je kunt het allemaal kwijt in artikelbeheer.